Éčka alias - prečo nepijem light colu

29. září 2013 v 17:09 | Dreamer |  Diary
Voda sycená CO2, neboli perlivá voda. Podporuje sekreci žaludečních šťáv, zvyšuje jejich kyselost a vyvolává plynatost. Oxidem uhličitým se primárně sytí filtrovaná voda z vodovodního řadu...

E150D - amoniak-sulfitový karamel. Potravinářské barvivo získávané zpracováním cukru při specifických teplotách, s použitím nebo bez použití chemických činidel. V případě Coca-Coly se používá síran amonný.
E952 - cyklamát sodný, náhradní sladidlo. Syntetická chemikálie 200krát sladší než cukr. V roce 1969 jej FDA spolu se sacharinem a aspartamem zakázala, protože způsoboval rakovinu u krys. Později bylo používání této látky opět povoleno, za značně podezřelých okolností.
E950 - acesulfam K, náhradní sladidlo 200krát sladší než cukr. Obsahuje metyléter. Narušuje fungování kardiovaskulárního systému. Jeho další složkou je kyselina asparagová, která může způsobovat podráždění nervové soustavy a časem vést k závislosti. Acesulfam se špatně rozpouští a nedoporučuje se dětem a těhotným ženám.
E951- aspartam. Toto známé náhradní sladidlo je chemicky nestabilní a za vyšších teplot se rozkládá na metanol a fenylalanin. Metanol je velmi nebezpečný. Pouhých 5-10 ml dokáže způsobit rozpad zrakového nervu a nevratnou slepotu. V teplých nealko nápojích se aspartam mění na formaldehyd, což je velmi silný karcinogen. K příznakům otravy aspartamem patří bolest hlavy, únava, ospalost, nevolnost, bušení srdce, podrážděnost, úzkost, ztráta paměti, rozmazané vidění, omdlévání; z dlouhodobého hlediska bolesti kloubů, tloustnutí, deprese, neplodnost a ztráta sluchu. Aspartam může vyvolat následující choroby: roztroušenou sklerózu, mozkové nádory, epilepsii, Gravesovu-Basedowovu nemoc, chronický únavový syndrom, Alzheimerovu chorobu, diabetes, mentální retardaci a tuberkulózu.
E338 - kyselina (ortho-)fosforečná. Může způsobit podráždění kůže a očí. V chemickém průmyslu se využívá k výrobě solí kyseliny fosforečné (fosfátů) a umělých hnojiv; používá se též při zpracování ropy a úpravě kovů. Dále se uplatňuje při výrobě filmových pásků, keramiky, skla, čisticích prostředků a v různých typech průmyslových odvětví včetně textilního a farmaceutického průmyslu. Je známo, že kyselina fosforečná narušuje absorpci vápníku a železa v organismu, což může způsobit řídnutí kostí (osteoporózu). K jejím dalším nežádoucím účinkům patří žízeň a kožní vyrážky.
E330 - kyselina citronová. Má široké využití ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Soli kyseliny citronové (citráty) se v potravinářství používají jako okyselovadla, konzervanty a stabilizátory. Přidává se také do roztoků, do nichž se odebírá nesrážlivá krev pro transfuzi.
Aromata - neznámé aromatické přísady.
E211 - benzoan sodný. V potravinářském průmyslu se používá jako konzervant, především v kyselém prostředí, kde zabraňuje množení plísní a kvasinek. Často ho najdeme v džemech, ovocných džusech a ovocných jogurtech. Nedoporučuje se astmatikům a lidem citlivým na aspirin. Podle studie, provedené prof. Peterem Piperem na univerzitě v Sheffieldu, tato látka významně ohrožuje funkci DNA. Prof. Piper tvrdí, že benzoan sodný DNA neničí, ale deaktivuje. To může mít za následek cirhózu a degenerativní nemoci, např. Parkinsonovu chorobu.
Účinky Coly:



Po 10 minutách: Deset čajových lžiček cukru, které sklenice Coly obsahuje, započnou s devastujícím útokem na organismus. Zvracet nezačnete pouze díky tomu, že kyselina fosforečná tlumí účinky cukru.

Po 20 minutách: Skokové zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Játra přemění všechen cukr v tuk.

Po 40 minutách: Účinky kofeinu se projevují v plné síle. Zorničky se zvětšují, krevní tlak se zvyšuje. Játra uvolňují do krevního oběhu více cukru. Receptory adenosinu jsou blokovány, čímž je zamezeno pocitům ospalosti.

Po 45 minutách: Organismus ve zvýšené míře vytváří dopamin, hormon, který stimuluje mozkové centrum potěšení. Podobný účinek má i heroin.

Po 1 hodině: Kyselina fosforečná na sebe v gastrointestinálním traktu váže vápník, hořčík a zinek. Metabolismus se zintenzivňuje. Vápník je vyplavován močí.

Po více než 1 hodině: Do hry vstupuje močopudný účinek tohoto nápoje. Vápník, hořčík a zinek, minerály nezbytné pro zdraví našich kostí, se vylučují. Vyplavován z těla je i sodík. Můžeme být podráždění nebo "ztratit náladu". Veškerá voda obsažená v Coca-Cole odchází močí.
zdroj: http://slovensko.co.uk/co-se-v-nasem-tele-deje-po-vypiti-sklenice-coca-coly/
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Foxie Foxie | Web | 8. února 2014 v 11:03 | Reagovat

Věděla jsem, že cola je jedno velký svinstvo, ale tohle je víc, než jsem čekala! :o Díky za informace

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama